‘KUBİLAY' UTUNULMADI

 ‘KUBİLAY

Atatürkçü Düşünce Derneği İnegöl Şube Başkanı Ali Darıcı, 23 Aralık 1930 tarihinde Menemen'de şehit edilen Mustafa Fehmi Kubilay'ın, yüzyıllar geçse de Türk Milletinin yüreğinde yaşayacağını söyledi.

Atatürkçü Düşünce Derneği İnegöl Şube Başkanı Ali Darıcı, yönetim kurulu üyeleri ile birlikte dernek binasında basın toplantısı düzenlediler.

 ‘KUBİLAY’ UTUNULMADI

Gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan Ali Darıcı, “Bugün Mustafa Fehmi Kubilay`ın insanlık dışı, Cumhuriyet karşıtı yaratıkların 23 Aralık 1930 tarihinde Menemen`de katlettikleri Devrim Şehidimiz Kubilay`ın ölümünün 84. yıl dönümüdür. Mustafa Fehmi Kubilay 1930 yılında İzmir`de öğretmenken; Menemen ilçesinde asteğmen olarak askerlik görevine başlamıştır. 23 Aralık 1930 tarihinde Derviş Mehmet`in başında olduğu bir grup şeriatçı tarafından başı kesilerek şehit edildi. Olay Cumhuriyet rejiminin 1925 yılındaki Şeyh Sait isyanından sonra tanık olduğu ikinci önemli irtica girişimidir” dedi.

 “GÖZÜ DÖNMÜŞLER CANİLER”

Olayın tarihe Menemen veya Kubilay Olayı olarak geçtiğini belirten Darıcı, “Şeyh Esat`ın Manisa`da Nakşibendî tarikatını yaymakla görevlendirdiği Laz İbrahim tarafından yönlendirilen ve Manisa tarafından gelen çember sakallı, sarıklı ve cübbeli dördü silahlı altı kişi tarafından, 23 Aralık 1930 sabahı camiden aldıkları yeşil sancağı Menemen Meydanı`na dikmeye ve etraftaki ahaliyi isyana zorlamışlardır. ‘Şapka giyen kâfirdir, şeriat yeniden gelecektir’ gibi propaganda girişimlerinde bulunmuşlardır. Bu olay üzerine Kubilay bir manga askerle olay yerine gelmiş, olaya karışanları ikna ederim düşüncesiyle tek başına görüşmeye gitmiştir. Ancak onu tek gören gözü dönmüş caniler önce ateş açıp yaralamışlar ve takip ederek başını kesip, yeşil sancağın üzerinde gezdirmek istemişlerdir. Olayı öğrenen Bekçi Hasan gruba ateş açmış bir kişiyi yaralamış ama sonra kendisi de şehit olmuştur. Daha sonra yardıma gelen Bekçi Şevki`de aynı akıbete uğramıştır. Elebaşları arasında; Giritli Derviş Mehmet, Şamdan Mehmet, Sütçü Mehmet Emin, Nalıncı Haşan, Küçük Haşan gibi onlarca insan müsveddesi vardı. Bu vahim olaydan sonra Atatürk`ün Silahlı Kuvvetlere Mesajı, Genel Kurmay Başkanı`nın Mesajı, TBMM`nin Soru Önergesi, Başbakan İsmet İnönü`nün Konuşması, Bakanlar Kurulu`nun Sıkıyönetim ilan Kararı, Savcılığın Esas Hakkındaki iddianamesi, Divan-ı Harp Kararnamesi, TBMM Adliye Encümeni Mazbatası, TBMM Genel Kurut Kararları tam metin olarak kaynak teşkil etmektedir” şeklinde konuştu.

 “DEVRİM ŞEHİDİ”

O günden günümüze şeriat adına birçok suç işlendiğini ve katliamlar yapıldığını aktaran Darıcı, “Türkiye`deki Hizbullahçıların insanları nasıl katlettikleri ve IŞİD denilen insanlık dışı örgütün vahşetleri hafızalarımızda tazeliğini korumaktadır. Tarihte Menemen olayı bir utancı sergilerken, Mustafa Fehmi Kubilay devrim şehidi olarak simgeleşmiştir. Hiçbir karanlık olay, biz Cumhuriyetçileri yolumuzdan döndürememiş, Atatürkçüleri daha çok kamçılamış, daha çok kararlı hale getirmiştir. Mustafa Fehmi Kubilay yüzyıllar geçse de Türk Milletinin yüreğinde yaşayacaktır. Tüm şehitlerimize Allahtan rahmet diliyoruz. Ruhunuz şad olsun” açıklamalarında bulundu.



  • BIST 100

    10208,65%1,62
  • DOLAR

    32,35% -0,36
  • EURO

    34,79% -0,01
  • GRAM ALTIN

    2395,46% -1,11
  • Ç. ALTIN

    3877,87% -0,22